Vintersport för ungdomar

Vill du börja med vintersport? Då har du kommit till rätt ställe! För de flesta är det kanske redan uppenbart vad vintersport är för något men vi tar det lite snabbt ändå. Vintersport är sport som utövas på snö och is. De vanligaste vintersporterna i Sverige är bland annat snowboard, längdskidåkning, slalomåkning, skridskoåkning och skoteråkning. Såklart finns även underkategorier och olika tävlingsformer.

Ytterligare sporter inkluderar till exempel ishockey, konståkning, skidskytte, backhoppning, störtlopp, alpin skidsport och hastighetsåkning på skridskor. Som du ser kan listan göras lång. Inom vintersportsområdet hittas både kända som mindre kända sporter och de allra flesta har sina egna tävlingar. Om du är intresserad av exempelvis slalom är ett första steg att se till att du bemästrar att stå på ett par skidor.

Var ska du börja?

Första steget till att utöva vintersport är att rådgöra med någon som är aktiv inom sporten du vill börja med. Vintersporter är ofta väldigt krävande, både gällande tid och pengar, och därför är det bra att ha klart för sig vad som gäller innan till exempel utrustning köps. Be att få testa på eller närvara vid träningar för att se om sporten passar dig.

Vintersport förutsätter att det finns någon form av bana att utöva sporten på. Sverige är som tur ett bergigt och vintersportsvänligt land och i Norden finns det generellt mycket kunniga människor inom området. Dessutom brukar det sällan vara dyrt att testa på sporterna. Exempelvis går det ofta att hyra både skridskor och olika sorters skidor för en billig peng om du vill testa på.

Utrustning

Utrustningen anpassas efter dig och ska väljas varsamt då det är viktigt att den sitter perfekt för att undvika skador. Exempelvis kan för små skridskor ha sönder dina fötter och för stora kan förstöra din balans. Låt inte detta avskräcka dig! I Sverige finns stor kunskap och tillgänglighet och det kan räcka med att gå in i valfri sportbutik för att få professionell hjälp.

Det är välkänt att vintersportsutrustning är dyrare än sommarsportsutrustning. Till exempel kan ett par twintips som används vid freestyle slalomåkning kosta runt 2 000-4 000 kronor. Låt dock inte priset stoppa dig om du verkligen vill utöva en vintersport. Secondhandbutiker har ofta utrustning som kan fyndas. Folk lämnar ju faktiskt grejer där för att de inte passar, inte för att de inte fungerar.

Comments are Closed