Rätt klädd i backen

Är man nybörjare till vintersporter är det lätt att man gör misstaget att inte klä på sig ordentligt. Kanske tycker man inte det är så kallt den dagen eller så tror man faktiskt att man klätt på sig tillräckligt när man i verkliga fallet saknar en eller annan del av den rätta uppsättningen.

Värme, ventilation och komfort är de tre ledord som tillsammans skapar den bästa möjliga förutsättningen i backen. Detta är något man enklast åstadkommer med den så kallade lager på lager-principen. Medan det är möjligt att nå denna med kläder man kanske redan äger är det som nybörjare bäst att vända sig till en riktigt sportbutik som Länna Sport för att vara säker på att man får kläder som verkligen är anpassade aktiviteterna.

Första lagret

Det första och innersta lagret har som uppgift att leda bort fukt från huden. När vi svettas tar svetten med sig en del av värmen och kyler således ned oss. Genom att leda bort denna väta kan man förhindra nedkylningen som annars sker. Här vill man ha något som sitter tajt mot kroppen men inte försämrar rörligheten. Material som ull, bambu och syntet är lämpliga för första lagret.

Andra lagret

Det andra lagret ska kunna transportera fukten vidare men samtidigt isolera kroppen. Ju kallare det blir desto tjockare bör detta lager vara då det kommer innehålla mer luft och därför ha bättre isoleringspotential. Allt från tunna syntettröjor till tjocka fleecetröjor kan passa detta lager.

Tredje lagret

Det tredje och yttersta lagret är där för att skydda mot de yttre krafterna. Detta lager bör vara vind- och vattentätt men får inte så sätt att det inte kan släppa ut fukt från kroppen. Många kläder som lämpar sig detta lager har därför ventilationsöppningar som kan användas vid behov. Satsa gärna på de som har öljetter eller liknande på dragkedjorna så de går att öppna och stänga utan att behöva ta av sig handskarna.

Tänk på minusgraderna

Om det är alldeles för många minusgrader ute så gäller det att hålla sig inomhus. Det blir på grund av hastigheten när du åker ännu kallare. Så det är viktigt att man inte ger sig ut om det är för kallt. Lyssna på värderapporten dagen innan så ni vet vilket väder det blir. Kolla in termometer på morgon för att se om det går att ge sig ut i backen.

Comments are Closed