Den härliga skidsäsongen

Vi har precis avverkat årets stora tävling Vasaloppet och nu påbörjar många ett nytt år av träning inför nästa års lopp. Det ska bli många mil på längdskidor innan man igen kan stå i den gigantiska klungan som ska åka sträckan från Berga By i sälen och de 90 kilometerna till Mora. Än så finns det tillfällen att ställa sig på sina skidor för att få lägga några mil av träning bakom sig.

Många tillfällen kvar för skidåkning

Sportloven börjar snart ta slut i vårt avlånga land men vi har påsklov att se fram emot och många väljer att åka iväg till kanske mer snörika områden än vad man har hemmavid. Vintern 2019/2020 går nog till världshistorien som den snöfattigaste på många ställen. Som tur är så kan vi åka längre upp och in i landet där snön finns. Se till att skaffa det som behövs för trevlig skidåkning. Utrustningen är många gånger A&O för lyckade turer ut efter skidspåret. Förutom din utrustning så gäller det att ta hand om skidor, pjäxor och annat som du använder dig av när du är ute och åker längdskidor.

Lär dig valla dina skidor

För att få en härlig skidåkning så är vallningen en av de viktigaste sakerna som du gör med dina skidor. Oavsett om det är fråga om en tävling eller du bara åker ut för det höga nöjets skull så gäller det att valla sina skidor på bästa sätt. Det första du bör göra är att lägga på någon form av grundvalla. Det kan finnas en fördel att använda dig av någon form av hållare för dina skidor som gör det enklare för dig att lägga på paraffinet som du smälter med ett vallajärn. Sickla bort överflödigt paraffin, efter den behandlingen så ska ytterligare ett lager mjukt grundparaffin läggas på. Ytterligare ett lager hårdare grundparaffin ska läggas innan man lägger på ett hårt paraffin, blått, grön eller svart.

Comments are Closed